Blogg for skriving

Investeringer et år inn i pandemien

Vi er kommet mer enn et år inn i den største pandemien på 100 år.  Det som er interessant for oss investorer er det gode aksjemarkedet. Noen ville jo tro at en pandemi som dette ville være en katastrofe for markedet. Faktisk er det helt motsatt det har vært et av de sterkeste markedene jeg noen gang har sett.

Her har du chartet til teknologi indeksen Nasdaq. Som du kan se er den opp 100% fra bunnen av pandemien.  Sterk BNP vekst har drevet dette markedet nesten ut av proporsjon. Jeg har aldri sett en dobling av markedet på litt over et år før.

Hva nå, markedet ser ut til å ha litt motstand litt over 14.000 nivået. Er dette svakhet er dette en situasjon å ta gevinst.  Det å ta gevinst må være nøkkelordet her, noen tar tydeligvis gevinst på disse nivåene.

På denne tiden i juni har meglerhusene startet analysen av hvordan den kommende resultatsesongen blir. Vi vil fra nå av få se hva Wall Street konkluderer. Hvis det blir ventet sterke resultater vil vi få mitt resultatsesong rally, noe jeg har skrevet om i tidligere blogger.

Så nå er det for den kloke investor å analysere om vi får resultatsesong rally eller ikke, kjøp hvis dere ser rallyet starter er mitt syn.

I denne bloggen vil jeg gjerne fokusere litt på råvarer som olje og gull. La meg starte med oljen. Tidligere har jeg kommet med et rammeverk om hvordan en bør spille oljeprisen basert på settingen rundt OPEC møter.

I november ble jeg på Twitter spurt om mitt syn på oljeprisen. Jeg hintet mine følgere om å lese mine Opec blogger.  For å gjøre det enkelt for deg skal jeg oppsummere mine hovedpoeng fra disse bloggene. Mitt syn har vært å ta en posisjon hvis oljeprisen skulle begynne å gå rundt slike møter. Jeg håper i hvert fall at du tar i bruk denne strategien i kommende olje rally.

Nå er det din jobb å ri oljerallyet og ta gevinst når for eksempel nye Opec møter får oljeprisen til å gå ned.

Når det kommer til gull ser jeg på metallet som en sikring mot inflasjon. Det vi har vært vitne til nå er et rally i gull helt til det siste FED møtet og kanskje til den siste amerikanske arbeidsmarkedsrapporten.

Du kan se dette rallyet helt fra april i dette chartet og at metallet korrigerer etter siste arbeidsmarkedsrapport. Jeg har konkludert med at Wall Street har startet å se på inflasjonen som under kontroll fra FEDs side og Wall Street har tatt gevinst i metallet. For de som følger meg på Twitter har dere sett at jeg har vært heldig å vekte ned gull i min trading watchlist.

Hva med mine siste top performere.  Jeg vil gjerne nevne biofuel selskapet Aemetis som har steget helt til nr. 10 på Wall street i år, og toppet ut i april som nr. 2 med hele 1000% avkastning.  Mitt syn på aksjen nå er å se om nåværende rekyl fortsetter. Biobrensel med en fremtid nå når vi har en grønn Biden administrasjon i Washington.

Over til mitt siste funn SemiLEDs som også er nesten topp 10.  Se om vi får en fortsettelse på rallyet. Det ser ut som den har tatt en liten pause i rallyet, det ser ut som litt gevinstsikring..  Følg denne aksjen fremover fordi den er den beste semiconductor aksjen i år. Semiconductorer har en god markedsposisjon på grunn av en generell markedsmangel.  Nå får vi se hvor bra den kan utvikle seg.

Vil gjerne nevne noe som gjelder mine råd om alle volatile aksjer, trade med en trailing stop loss, dette for å ta vare på fin gevinst.

Lykke til med tradingen.

Den grønne bølgen og emisjonstrading

Siden 2010 har jeg skrevet om Tesla og andre selskaper som kan ses på som grønne.  Mange har flott avkastning i Tesla fra den gangen.  Men hva med nå i 2021 er det for sent å investere grønt.

I 2013 bunnet et av selskapene jeg har dekning av ut på $0,12.  Dette var hydrogen aksjen Plug Power.  Plug har til og med overgått Tesla i avkastning siden den gang, tradet på $53 denne fredagen.

Den grønne bølgen i økonomien og markedet har nådd helt til 2021.  Det nye nå er alle nyemisjonene vi har. At EU og andre har gått for grønn politikk har skapt massevis av nye grønne aksjer.  For eksempel at EU går for et grønnere samfunn, som å transformere EU til en hydrogenøkonomi.

På Twitter publiserte jeg en liste jeg kalte populære grønne aksjer 8. november sist år. Jeg har modifisert denne listen og tatt ut REC og satt inn Aker Offshore Wind slik at det blir en liste av nyemiterte 2020.

Det som slår meg er volatiliteten og den gode avkastningen til aksjene.  Denne gangen har jeg gått for norske aksjer.   Mine poeng vil komme klart frem også med disse norske vinnerne.

Aksjene i listen over har fått mange investorer til å kjøpe seg inn.    Disse emisjonene har blitt dekket i media og mange har vært kloke og kjøpt.

 Mitt hovedpoeng med denne bloggen er å fortelle at slik volatilitet er vanlig for slike nyemiterte aksjer.  Spesielt nå når det er i vår tid å foreta det grønne skifte.  Det har vært din jobb å se over markedet etter nye grønne aksjer og hoppe på toget før der forlater stasjonen.

Markeder med mange emisjoner er en flott mulighet til å få flott avkastning. Den beste aksjen på listen Everfuel har blitt hjulpet av den internasjonale store interessen for hydrogen aksjer.  I tillegg har selskapet en kjent norsk investor på eiersiden, Spetalen.  Betydningen av strategiske eiere har jeg forklart tidligere.  Det var Oprah Winfrey som satt i Weight Watchers da selskapet ble beste aksje på tre års sikt.

Kanskje har de som snakker om den grønne bølgen som en boble rett.    Men det er god grunn til å tro at de grønne aksjene vil gå flott en god stund til.  Det grønne skiftet vil skape god vekst for det rette selskapet.   Mitt ståsted må bli at mange av disse har en flott fremtid mens andre vil falle fra.

Verdensøkonomien forsynes 80% av fossil energi (2016)  . Skiftet til grønn økonomi vil gi en flott sjanse til superbra avkastning i de grønne aksjene.

For å oppsummere.  Se over markedet etter nye grønne aksjer og hopp på hvis de begynner å gå.  Hvorfor ikke gjøre nytte av den høye volatiliteten i nye aksjer og kanskje treffer du en av fremtidens store vinnere.

Presidentvalget i USA 2020

Hvilket år vi har hatt i markedene.  Vi fikk en flott start på året men så gikk markedet kraftig ned da Coronaviruset kom i mars.  Den store rekylen vi har hatt og en svak september.

Jeg har prøvd å gi deg rammeverk som vil gjøre det lettere for deg å spille markedene.  På Twitter har jeg skrevet om 3. kvartal og resultatsesong rallyet i juli og den svake september dette gjør kvartalet til nok et klassiskt kvartal.

Som dere vet handler 2020 om presidentvalget i USA med sine politiske og økonomiske implikasjoner.  Denne gangen er det Trump mot Biden.  Biden ligger foran på meningsmålingene og Trump er årets underdog.

Sist valg tok Trump igjen Hillary Clinton de siste dagene før valget.  I 2016 trodde mange at markedet ville begå mageplask om Trump vant men historien viser oss at det ikke gikk slik.  Det ble et flott rally etter valget.

En av mine favoritter blant investorene Warren Buffett, the Oracle of Omaha, har et ordtak: «What we can learn from history is that we do not learn from history.»  Jeg har prøve å overbevise dere å gjøre bruk av historisk kunnskap om markedene mange ganger.

I grafen over kan du se et gjennomsnittlig valgår og et vanlig år i markedet.  Det du kan se i et typisk valgår er et rally i andre halvår, et svakt september, et nølende marked før valget og et rally etter.  Dette chartet presenterte jeg for dere sist valg i 2016.  De som trodde på at historien ville gjenta seg med rally etter valget cashet inn..

Over viser jeg dere årets marked.  Som dere vet har vi hatt et flott rally i år som i et typisk valgår og et dårlig september og nå ser det ut til at markedet er litt nølende før valget også.  Chartet over et typisk valgår synes å være nyttig i år igjen.  De som har spilt markedet som et typisk valgår har gjort noe klokt.

Forrige gang i 2016 rådet jeg dere til å kjøpe med begge hender hvis markedet begynte å stige etter valget.  Mine blogg lesere fra den gangen har erfart et stort rally etter valget og jeg håper de fulgte mitt råd om å kjøpe seg inn.

Denne gangen vil jeg komme med lignende råd.  Kjøp hvis markedet begynner å gå opp samme hvem som vinner av Trump og Biden.  Noe du i tillegg må vurdere denne gangen er at vi er i midten av en Pandemi, hvis økonomiene må stenge ned igjen på grunn av viruset kan det være markedet vil gå ned igjen.  Men denne bloggen er jo i hovedsak om hvordan du skal spille valget.  Kanskje vi skal lytte til det investorer som Buffett foreslår å tro på at historien gjentar seg.

Kjøp inn og ri rallyet hvis markedet etter valget tar av.  Dette fungerte all right i 2016.

Lykke til med dine investeringer.

I midten av september og noe ned

September har rykte på seg for å være den verste måneden i året.  2020 ser ut til å bli et slikt år.  Siden 2. september har markedet gått ned 10%, sannsynligvis en korreksjon.

Chartet over viser markedet den siste måneden.  Et fint rally helt til vi kom til september.  På Twitter har jeg forberedt dere litt på hva som kunne komme.  September er en måned en bør være litt forsiktig.  De fleste store selskaper nå har korrigert slik som vår favoritt på lang sikt Apple.

I «Hvordan investere under en Pandemi» fra august ga jeg dere råd om å ri markedet og selge når det begynte å gå ned.  Dette synes som en klok plan nå.  Bloggen min hadde ikke så verst timing.

Dere investorer lurer vel på hva dere skal gjøre nå i midten av september.  Dere lurer sikkert på om dette er slutten på det fine markedet vi har hatt i elleve år eller om dette er nok en korreksjon.

Den storstilte pengetrykkingen skulle indikere at rallyet skulle fortsette.  Men når vil det oppadgående markedet ta slutt.  BNP tall indikerer en saktegående økonomi,  real økonomien ser ikke bra ut.

Sånn som jeg tolker grafen over vil markedet falle litt mer, ingenting tyder på et kortsiktig rally.  Hvis du tenker som i mitt Kvartalssesong perspektiv på aksjer, kan det bli et mulig rally rundt starten på kvartal 4.   Min kvartalssesong teori sier at det er en sjanse for et rally fra kvartalets begynnelse.

Andre jeg har lest foreslår at dette er en sunn korreksjon.  Hva skal du tro?  I min verden er vi i en veldig interessant del av korreksjonen, vil det falle mer eller vil 4. kvartal ta oss inn i et oppadgående marked igjen.

Dette er det lengst gående bullmarkedet i historien.  I mars i år hadde rallyet vart i 11 år.  Dette rallyet vil garantert ta slutt en dag.  Sannsynligheten for at det er nå er mye høyere enn si for 5 år siden.  Vi kommer bare nærmere og nærmere et nedadgående marked for hvert år som går.

Nå er det viktig å følge retningen på markedet som starter nå og vær spesielt oppmerksom på et mulig rally rundt starten av neste kvartal.  Det er bare et par uker igjen nå.  La oss se om markedskommentarene får rett i at dette bare er en sunn korreksjon.

Hvordan investere under en Pandemi

Min blogg Investing under a Pandemic fra 23 aug 2020


Jeg ønsker å komme med en blogg for å kommentere det nåværende aksjemarkedet. Markedet gikk rett ned ved de første tegn til pandemi. Investorene fikk panikk og solgte seg tungt ned da økonomiene lukket og det kom inn svært dårlige BNP estimater.

 I februar og mars solgte Nasdaq seg ned 30% og mange dager raste markedet med så mye som 9% på enkeltdager.   I min blogg fra februar spådde jeg noenlunde en markedskorreksjon men ikke noe i nærheten av det raset vi fikk. Den måten jeg resonnerte på i februar var at børsen ofte korrigerer etter resultat sesongen.

This image has an empty alt attribute; its file name is nasdaq230820.gif

Her har dere et chart over Nasdaq det siste året.   Noen investorer ventet korreksjon i februar etter et mange måneder langt rally.   Noe rallyet i gull kunne indikere. Men ingen ventet det markedet vi fikk en kollaps i markedet.

I mars ble jeg spurt på Twitter om hva en skulle gjøre i markedet. Spørsmålet kom fra en av følgerne. Jeg svarte det var mest sannsynlig med rekyl. Jeg forutså ikke størrelsen på rekylen men var heldig med timingen.

Markedet har rekylert mer enn 50% siden bunnen i mars og investorer som følger momentum har gjort det skikkelig bra.   Hvis du spør meg hva du skal gjøre vil svaret bli å ri rallyet så lenge vi har det. En skal selge når markedet raser igjen.

Noen følgere har spurt meg i det siste om tidspunktet å selge er nå. Jeg har svart at en bør være forsiktig nå etter resultatsesongen. Mine kalkulasjoner viser at det er en 60% sjanse for et mindre eller større nedsalg etter resultatsesongen (2015-2019).

I tidligere blogger har jeg fortalt dere mitt syn på korrelasjonen mellom BNP vekst og marked rallies.   Jeg har foreslått at markedene har en tendens til å gå opp under gunstige BNP.   Men hva med nå, BNP i USA falt med mer enn 30% siste kvartal og markedene skinner.   Svaret er sentralbankers trykking av penger og null rente regimer.   Denne politikken har man for å stimulere økonomien og som Nasdaq grafen viser så går børsene kraftig opp. Denne økonomiske politikken fører en for å få økonomien tilbake til sitt normale jeg.

For å oppsummere hva du bør gjøre, ri rallyet til det er sikre tegn på et nedsalg. Denne strategien har vært klok nå en god stund.